Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Президентът Радев започна втори мандат

  22.01.2022 15:17
Президентът Радев започна втори мандат

С официална ритуална церемония започна встъпването в длъжност на Румен Радев. Държавният глава поема втория си мандат на “Дондуков 2”.

"Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря за подкрепата. Пет години  посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работих за единение, а ме упрекваха, че разединявам", посочи Радев по време на своето слово на пл.„Александър Невски”.

 "Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме честните избори и върнахме на парламента възможността да съживи демократичните институции и да пребори корупцията", допълни още президента.

 "В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя си. Ще отстоявам суверенитета, закона, справедливостта, защото това е нашата мисия. Политическата промяна е само първата крачка. Чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава”, допълни още Радев.

 "Скъпи съотечественици. В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко дълго ще съм президент, а какъв президент ще бъда. Това ме мотивираше и в най-трудните моменти. Ще продължа да съм президент на всички граждани, независимо от партийната им принадлежност, етноса и религията им", заяви още Радев.

 Сред присъстващите официални лица бяха  министър-председателят Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, министърът на отбраната Стефан Янев, членове на Конституционния съд, началникът на отбраната.

 Държавният глава  положи венец пред Паметника на незнайния вой и отдаде почит пред загиналите за свободата на България. Последва церемониален салют с 21 топовни изстрела. Чу се и химна на Република България.

 След церемонията Радев и Йотова се отправиха към “Дондуков“ 2. Шпалир от гвардейци ги посрещна пред парадния вход на президентството за началото на втория им мандат.

 Това е втори мандат на "Дондуков 2" за Румен Радев и Илияна Йотова. Двамата бяха избрани след балотаж с кандидат-президентската двойка, подкрепена от ГЕРБ - проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева. Радев и Йотова спечелиха на втори тур с убедителна преднина.

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати