Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Лозарите обсъдиха национална стратегия за развитие

  12.01.2022 14:32
Лозарите обсъдиха национална стратегия за развитие

Национална стратегия за лозарството бе обсъждана от браншовия сектор

Национално Сдружение на Българските Лозари /НСБЛ/  организира среща на бранша за подготовка на Национална стратегия за развитие на лозаровинарския сектор в България. На срещата присъства и новият зам. министър на земеделието Стефан Бурджев, съветникът  на министъра по стратегиите на МЗ Явор Гечев, както и Тодор Бачийски, парламентарен секретар на МЗ, експерти на МЗ и Изпълнителна агенция по лозата и виното

Секторът беше представен от НЛВК  и Югоизточна тракийска регионална лозаро-винарска камара (РЛВК) , РЛВК „Мизия“, РВЛК „Пирин“, РЛВК „Тракия“, Черноморска РЛВК и „Бургаска южночерноморска“ РЛВК, Съюз на енолозите в България, Българска асоциация на независимите лозари и винари, Сдружение на пепиниерите в България, Сдружение „Българска домашна ракия“, Българска асоциация на винените професионалисти, Българска Асоциация Биопродукти, Институт по лозарство и винарство гр. Плевен, Селскостопанска Академия и  Аграрен Университет – Пловдив.

На срещата бяха представени проблемите на лозаро- винарския сектор в България, като браншовиците обосноваха необходимостта от допълнително подпомагане за лозарството в размер на 30 млн. лв, които трябва да бъдат включени в бюджета на МЗ за 2022 година.  Беше договорено също и изготвянето на Националната стратегия да бъде съвместно с браншовите организации от сектора.

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати