Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Европа

ЕМА одобри стандартите на ваксината „Спутник V“

  11.01.2022 21:02
ЕМА одобри стандартите на ваксината „Спутник V“

Специалисти от Европейската медицинска агенция (EMA) одобриха производствените стандарти на Sputnik V, съобщи Денис Логунов, заместник-началник на център „Гамалея“.

„Тази част от работата по признаването на производствените стандарти по признаването на това как са проведени клиничните изпитвания, в тази част, EMA вече направи проверки и нямаме критики относно провеждането на клинични изпитвания, получихме положително заключение”,  каза той в ефира на YouTube канала „Soloviev Live”.

Отделно той отбеляза, че в бъдеще е важно да се хармонизират производствените стандарти на Европейския съюз, Русия и Китай.

„Спутник V“ е одобрен в 71 държави с общо население от четири милиарда. Ваксината е на второ място в света по брой получени разрешителни. Ефективността му е 97,6% въз основа на анализа на данни за 3,8 милиона ваксинирани руснаци.

Въпросът за сертифицирането на лекарството се разглежда от СЗО и EMA, руската страна е предоставила всички документи. Западните медии, позовавайки се на източници, пишат, че регулаторът вероятно ще вземе решение през първото тримесечие на 2022 г.

В началото на октомври здравният министър Михаил Мурашко след среща с представители на САЩ в Женева заяви, че всички бариери пред признаването на Sputnik са премахнати, като остават само „някои административни процедури“.

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати