Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Любопитно

11 декември - Световен ден на тангото

  11.12.2021 11:01
11 декември - Световен ден на тангото

Датата е избрана, за да отбележи рождението на Карлос Гардел (1890 - 1935), историческа фигура за развитието на това изкуство, и на Хулио де Каро (1899 - 1980) - знаменит музикант и диригент в музикалния жанр.

Причината да се отбелязва този ден дължим на композитора Бен Молар. На него му прави впечатление, че двете рождени дати съвпадат, и решава да организира тържествено отбелязване на тази дата. Представя своята идея - за учредяване на специален ден - пред културния секретар на община Буенос Айрес. Чак след 11 години, на 11 декември 1977 г. идеята му е официално възприета и същата година денят става национален.

Макар да няма признание от международни институции, Денят на тангото се празнува от огромната общност по света. Танго не е само танц, а и музика, поезия и начин на живот. Танго могат да танцуват двойки, съставени от жени, както и от мъже. Това е силно социален танц и начин на общуване, в който не само страстта, на пръв поглед, е водеща, а доверието, копнежът по близост отвъд условностите.

 

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати