Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Справочник

Времето през декември: Студ и снежна покривка

  01.12.2021 22:30
Времето през декември: Студ и снежна покривка

Месец декември ще започне с ветровито и сравнително студено време, но без съществени валежи.

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е от минус 1° до 2°, в Горнотракийската низина – 2-3° , по Черноморието и в най-южните райони – 4-6˚, а в планините – от минус 8° до минус 2°.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 12° и минус 7°, а най-високите – между 12° и 17°.

Това съобщи дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв. м, в планините – до 95 л/кв. м, а в най-южните райони – между 70 и 110 л/кв.м

Астрономическата зима започва на 21.ХII, в 17 часа и 59 минути

В метеорологично отношение декември е първият зимен месец. Преобладава облачното и мъгливо време.

Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна – 4-5. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. "поврати на топлина".

Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните - от 2 до 4, а на мъгливите в равнинните райони - от 7 до 12.

През декември динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена и времето у нас ще е много динамично с чести валежи.

Месецът ще започне с ветровито и сравнително студено време, без съществени валежи. На 2-3-и декември с усилване на вятъра от югозапад температурите значително ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е предимно значителна и на отделни места ще превали дъжд.

През периода 4-10-и декември, под влияние на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната или близо до нея ще се създаде валежна обстановка, като с очакваното застудяване на много места в страната дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка.

В края на десетдневието се очаква относително повишение на температурите и временно в източните и южните райони валежите ще са от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните, относително по-високи през периода 13-15-и декември. Валежи ще има в средата и края на периода, когато и температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната дъждът ще преминава в сняг.

И през третото десетдневие температурите ще се задържат близки до обичайните. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи, предимно от сняг и понижение на температурите се очакват около 22-и, 25-и и 30-и декември.