Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Избори

Мая Манолова и „Продължаваме промяната“ внесоха жалба

  01.11.2021 14:52
Мая Манолова и „Продължаваме промяната“ внесоха жалба

Мая Манолова и „Продължаваме промяната“ внесоха заедно жалба срещу ръчното броене на разписките от машините.
ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН отвориха широко вратата срещу изборните измами, заяви Манолова

Днес съпредседателите на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова и Николай Хаджигенов внесоха обща жалба с „Продължаваме промяната“ срещу решението на ЦИК за връщане на ръчното броене на отрязъците от машините на предстоящите избори.

Това решение тежко нарушава Изборния кодекс и е опит за връщане на манипулациите и кражбите на вот в секционните избирателни комисии (СИК). Машинното гласуване беше въведено, за да не се пипат бюлетините от ръцете на партийните представители в секционните комисии. При управлението на Борисов българите разбраха, че не е важно кой гласува, а кой брои. Когато членовете на СИК пишат резултати, те се дописват, надписват, преправят, задраскват. Вратата за кражба на гласове се отваря широко от мнозинството на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, които приеха това решение, заяви Манолова. 

Тя обясни, че нито един наблюдател или застъпник няма да може да провери дали купчините с разписките, които прави СИК, отговарят на действителното гласуване. Тези разписки нямат правна стойност, каза Манолова. 

Подписите на „Продължаваме промяната“ са под жалбата. Призоваваме и „Демократична България“ да подаде жалба във ВАС срещу решението. Единствените представители в ЦИК, които не са подкрепили това незаконосъобразно решение, са от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“, каза още тя и припомни, че на изборите на 11 юли, на които гласуването беше изцяло с машини, контролната проверка за съответствие в 10-15 % от секциите е показала, че не е имало проблем с машинното гласуване.

Целта е да се създаде хаос на изборите и нестабилност на изборните резултати, защото Борисов може да печели избори само чрез манипулации. Важният въпрос е защо БСП и ИТН се включат в неговия отбор. Това решение ще позволи да бъдат ограбени гласовете за „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Ние сме последната спирачка за връщането на ГЕРБ и ДПС във властта, добави Манолова.

За решението няма никакви аргументи. Обяснението го даде Борисов. Той каза „Браво!“ и заяви, че са приети правилата, за които той настоява. А това са правилата на манипулациите и фалшифицирането на вот, а не правилата за честни избори, които искат гражданите, каза още тя.

Николай Хаджигенов заяви, че важният въпрос е кой не иска честни избори и го е страх от тях. Практиката на ВАС е да се произнасят в рамките на три дни, поясни той.

Димитър Делчев подчерта, че в жалбата до съда е посочено, че решението на ЦИК нарушава Изборния кодекс и всеки от участниците в изборите може да ги обжалва. 
 

                                             

 

 

Последни
Анкета
Каква енергия за отопление ще използвате през зимния сезон?

Резултати