Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Симфониета-Враца открива сезона на 17-ти септември

  13.09.2021 19:22
Симфониета-Враца открива сезона на 17-ти септември

Симфониета-Враца открива сезона на 17-ти септември в Градската концертна зала с премиерни изпълнения на оркестър и хор

Врачанските симфоници се завръщат в градската концертна зала с премиерни изпълнения на оркестър и хор в Галаконцерта с филмова музика на 17-ти септември от 19.00ч. В края на интензивното и много успешно лято, в което Симфониета-Враца срещна хиляди нови почитатели с триумфалните си гастроли в страната, оркестърът започва концертите си в градската зала на Враца.

В програмата на Галаконцерт на 17-ти септември от 19.00ч. е включена филмова музика от „Титаник“ – музика Джеймс Хорнър, „Карибски пирати“ – музика: Клаус Баделт и Ханс Цимер, „На лов за Червения Октомври“ - Базил Поледурис, Adiemus из "Песни на Светилището" от Карл Дженкинс и Меса -Джон Левит.

С участието на: Смесен хор „Родна песен“ към читалище „Заря“ Хасково с диригент Мартин Антонов и оркестър „Симфониета-Враца“.

Диригент на Галаконцерта на 17.09 от 19.00ч. в Градската концертна зала е Христо Павлов.

Билетите са в продажба на касата в Билетен център „Гъбката“ до хотел „Хемус“, тел: 0896718303, 0899827060.

За Меса -Джон Левит / Считана за едно от най-емблематичните хорови произведения на нашето време  - съвремената музика, пресътворила познатия латински текст на Меса. Широко позната и често изпълнявана от хоровите състави по цял свят. През 2018 година Представителен смесен хор "Родна песен" към ОНЧ "Заря" е първият български състав, който я е изпълнил у нас и три години по-късно отново ще е част от концертния репертоар на хора. Написана е в оригинален вид - за смесен хор и съпровод от пиано. Симфониета-Враца ще е първият български инструментален състав, който ще изпълни оркестровата транскрибция.

Информация за Карл Дженкинс и Adiemus: През 1995 г. Адиемус гарантира, че този уелски композитор на рекламна музика ще влезе в мейнстрийма. Както при толкова много произведения на класическата музика, успехът на Adiemus в края на ХХ век първоначално се свежда до използването му в телевизионна реклама - в този случай реклама на Delta Airlines. Но докато при композиторите от миналото такова използване винаги е посмъртно, в случая на Дженкинс музиката всъщност е поръчана от авиокомпанията и след това е развита по-нататък от Дженкинс в пълноценна класическа творба, която днес също е почти неизменна творбва в репертоара на световните хорове. 

Информация за филмовата музика: „На Лов за Червения октомври“ - музика: Базил Поледурис, „Титаник“: музика: Джеймс Хорнър - две награди Оскар от 1997, „Карибски пирати“: музика: Клаус Баделт и Ханс Цимер

 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати