Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Кметове искат гаранции за финансиране

  17.05.2021 20:40
Кметове искат гаранции за финансиране

Кметовете искат преговори с правителството и гаранции за финансиране

През следващите три месеца общините в България ще си взаимодействат със служебното правителство и настояват за преговори с ресорните министри  по важните за местните власти  финансови въпроси, заяви кметът на Монтана Златко Живков – член на управителния съвет на Националното сдружение за общините. 

Кметовете настояват да започне обсъждането по бюджетната процедура за 2022 година. Планираните за нея делегирани държавни дейности в 265 общини е в размер на 815 милиона лева и е важно тези трансфери да бъдат гарантирани от държавата.  Към тях кметът  Живков добави и още 30 милиона лева, които трябва да бъдат възстановени на общините за разходи, направени от тях за мерки срещу ковид пандемията.

Забавеното внасяне на Плана за възстановяване и развитие в Европейската комисия е проблем за местните власти. Срещу него стоят много общински политики и проекти за реализация като тези за енергийна ефективност, за водоснабдяване и канализация и за  дигитализация, уточни Живков.

„Ние се надяваме, че няма да спрат разплащанията по европейските проекти за изтичащия програмен период 2014 - 2020, както и по националните програми, които работят сега, заяви кметът на Монтана

Според него вече се закъснява и с преговорите за  организационно техническата подготовка за предсрочните избори, с които основно са натоварени общините. Освен това има  нерешени проблеми от априлските  избори като разходите за дезинфекция, останали за сметка на общините

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.?

Резултати