Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Образование

Осем учебни заведения се включиха в Панорама на образованието

  26.04.2024 15:47
Осем учебни заведения се включиха в Панорама на образованието

Осем учебни заведения от общините Мездра и Роман взеха участие в традиционната Панорама на образованието 2024, организирана за осми път от Община Мездра.

В образователния форум, който премина под наслов „Изборът на професия днес - успешна реализация в бъдеще“, се включиха всички 7 основни и средни училища и професионални гимназии в община Мездра: СУ „Иван Вазов“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ПГ „Алеко Константинов“ и ПГ „Васил Левски“ - гр. Мездра, СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино и ОУ „Васил Кънчов“ - с. Моравица, както и, за пръв път, единственото специализирано държавно учебно заведение в община Роман - Професионална гимназия по каменообработване - с. Кунино.

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка учебните заведения в двете съседни общини, новостите в учебните програми, паралелките и специалностите, в които ще бъде осъществен прием през учебната 2024/2025 г.

„През последните години нашите училища промениха своя облик, модернизираха материално-техническата си база и се адаптираха успешно към динамичните процеси в сферата на българското образование, каза при откриването на панорамата Нели Минева, заместник-кмет „Социално развитие и хуманитарни дейности“ в Община Мездра. Днешната панорама дава възможност на учениците и на техните родители да се запознаят със специалностите и професиите, които предлагат местните учебни заведения и да направят своя информиран избор.“

Панорама на образованието се провежда ежегодно гр. Мездра от 2015 г. насам, с изключение на 2020-а и 2021 г. поради пандемията от Covid-19.