Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

СЗДП участва в 28-то издание на международно изложение

  04.04.2024 12:04
СЗДП участва в 28-то издание на международно изложение

СЗДП участва в 28-то издание на международното изложение „Природа, лов, риболов” 2024 г. в Пловдив

Директорът на Северозападно държавно предприятие, инж. Веселин Нинов, и служители присъстват на 28-то издание на Международното изложение „Природа, лов, риболов” 2024 г. в Пловдив. Предприятието участва в изложението с два щанда, представящо дейността на Държавно ловно стопанство „Русалка“ – град Априлци и на Държавно ловно стопанство „Витиня“. Щандът на ДЛС „Витиня“ ще предлага за посетителите до неделя продукти от дивечово месо.

Международното изложение ще продължи 5 дни – от 3 до 7 април. То бе открито от доц. д-р Иван Соколов – Главен директор на Международен панаир – Пловдив. На събитието присъстваха президентът на Република България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, заместник-министрите на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов и Георги Тошев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Стоян Тошев, председателят на Съюза на ловците и риболовците инж. Васил Василев и др.

В своето приветствие към присъстващите министър Вътев подчерта, че България остава лидер по отношение на трофейните качества на дивеча. Той посочи, че българските и чуждестранни ловци, ловували по линия на организирания ловен туризъм у нас през 2023 година, са се увеличили с 5%, а приходите за изминалата година възлизат на близо 8,5 млн. лева. „Анализът за 2023 г. показва, че във всички ловно-стопански райони са се формирали стабилни дивечови популации“, каза още министър Вътев. Той благодари на служителите в държавните горски и ловни стопанства и на лесничеите, които се грижат за съхраняването на лидерските позиции на страната за ловни трофеи.

Министър Вътев изтъкна, че именно това стимулира туризма и дава отражение върху икономическия растеж на държавата. Той подчерта, че през годините изложението се е утвърдило като важен и атрактивен форум. Изложението дава възможност на специалистите в горското, ловното и рибното стопанство от държавния, общинския и частния сектор да дискутират важни теми и да споделят добри практики. На него се демонстрират продукти и услуги за лов, риболов и туризъм, активни спортове и природосъобразни занимания.  В изложението участват с щандове шестте Държавни горски предприятия.