Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Справочник

В неделя се връщаме към лятното часово време

  29.03.2024 21:42
В неделя се връщаме към лятното часово време

Връщаме се към лятното часово време, което ще се случи в последната неделя на март. Това означава, че на 31-ви март часовниците ще се преместят напред с един час в 3 часа сутринта. На този ден спим с 1 час по-малко. Преминаването към лятното часово време крие риск за здравето

Преходът към лятното часово време се осъществява с цел да се спести енергия и да се използва по-ефективно дневната светлина. С този ход се цели да се намали използването на изкуствено осветление и отопление, което в крайна сметка води до по-ниски разходи за електроенергия и по-малко замърсяване на околната среда.

Преходът към лятното часово време също така има положителен ефект върху хората, тъй като по-дългите дни и повече дневна светлина се свързват с по-добро настроение и повече енергия. Това може да помогне на хората да бъдат по-продуктивни и по-активни през деня.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад. Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.

Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес. Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината. Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.