Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Във Враца няма превишени нива на фини прахови частици

  26.03.2024 14:59
Във Враца няма превишени нива на фини прахови частици

За последните 4 години във Враца няма превишени нива на фини прахови частици

Община Враца успешно изпълни програмата си за подобряване качеството на атмосферния въздух, като през последните 4 години нормите отговарят на европейските и национални изисквания. Това сочат данните от акредитираната измервателна станция и осъществения контрол от компетентните органи.

Броят на дните, в които има превишения на ФПЧ, са много под допустимата годишна норма и са отчетени предимно в зимните месеци от годината.

Поради постигнатите показатели - Враца вече не попада в общините, които трябва да разработват и изпълняват програми за подобряване качеството на атмосферния въздух.

В рамките на заседанието на местния парламент, кметът Калин Каменов коментира, че причината 4 години да се поддържат ниски нива на фини прахови частици е модернизираният градски транспорт, поетапното възстановяване на пътната инфраструктура в кварталите, залесителните кампании и поддържане чистотата в града.

Дейностите в посока подобряване на атмосферния въздух в града ще продължат, като фокусът ще бъде както в мащабни залесителни акции и асфалтиране на компрометирани пътни артерии, така и в премахване на печките за отопление, като основен битов замърсител.