Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Избори

Данаил Петков: Враца има нужда от по-добро управление

  24.10.2023 17:41
Данаил Петков: Враца има нужда от по-добро управление

Данаил Иванов Петков от Враца е предприемач. Той е областен координатор на Политическа партия „Бъдеще за родината” и е кандидат за общински съветник. Като свои приоритети в местния парламент Петков е посочил  здравеопазването, образованието и борбата с демографската криза в региона.

Г-н Петков, какво Ви мотивира да влезете в политиката?

- От доста години едни и същи лица обитават политическото пространство - и в национален план и в местната власт. Мисля, че е крайно време да има смяна на поколенията в политиката и в управлението, защото живеем в други времена и младите имат по-високи изисквания към политиците. Крайно време е лицата на прехода да напуснат политиката и техните места да се заемат от млади, образовани хора, които да внесат със своите идеи нова енергия  и надежда за промяна към по-добро.

След няколко дни предстоят избори за местна власт. Каква е Вашата визия за бъдещото управление на Враца?

- Настъпи времето за избор на нов кмет и нов Общински съвет в град Враца.
През изминалите 4 години се направи доста за града ни, но останаха много неразрешени въпроси.

Един от болните проблеми на нашия град е здравеопазването. Подобряване на тежкото състояние на врачанската болница и особено на детското отделение за мен ще бъде цел номер №1. Така би трябвало да е и за бъдещите управници на Враца.

Много е важна и социалната политика на Общината – трябва да има програма за безплатни профилактични прегледи за социално-значими болести. Необходимо  е и добро сътрудничество с филиала на Медицинския университет, който да осигурява кадри за Врачанската болница.

 Като родител смятам, че децата ни трябва да получават  най-добро образование още в ранна възраст. Затова е наложително изграждане на STEM  центрове за тяхното модерно обучение и развитие.
Демографската криза безспорно е национален проблем. Но решението, което трябва да търсим за Врачанския регион е свързано с разкриването на нови работни места, като Общината има голяма роля да създава добри условия за инвестиции и намирането на професионални кадри за работа.

Работата ще задържа хората, доброто заплащане създава сигурност и по-добър живот за семействата и така градът ни няма да се обезлюдява.

Как виждате развитието на Враца и превръщането на града в по-добро място за живеене?
-    На първо място е необходимо развитие на бизнеса - създаване на дълго чаканата индустриална зона и привличане на стратегически инвеститори.
Като град в подножието на Балкана Враца има прекрасни условия за развитие на туризма. Търсене на повече възможности за развитие на Природен парк “Врачански Балкан”, както и разработването на концепция за една друга уникална природна забележителност на територията на нашата община -  “Божия мост“ край село Лиляче.
Необходима е по-добра организация на движението в града и общината, за да се постигне максимално улесняване на придвижването на хората от селските райони към областния център.
Трябва да се разработи нова транспортна схема, която да отчете трафика в града, да улесни паркирането, да предвиди изграждането на многоетажни паркинги, както и на пешеходни надлези.
По отношение на екологията – трябва да се разреши изключително големия проблем със сметоизвозването от кварталите и селските райони, което предполага подобряване работата на БКС.

Всички тези проблеми досега се неглижират от местната управа.

Надявам се новото ръководство на Община Враца и новият Общински съвет да ги разрешат в предстоящия мандат 2023-2027 г.

Това със сигурност ще стане факт, ако в местния парламент бъдат избрани повече съветници от МК „Бъдеще за родината”.

За по-доброто управление на Враца гласувайте с № 69 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!