Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

След ледолома през 2021г. усвояват повредената дървесина

  14.05.2023 21:16
След ледолома през 2021г. усвояват повредената дървесина

След ледолома през 2021г: В ДГС „Своге“ усвояването на повредената дървесина върви с добри темпове
Тогава пострадаха близо 19 800 декара гора, като засегнатите площи от бук, дъб, габър, бял, черен бор, смърч и зелена дуглазка са на територията на четирите горскостопански участъка в ТП ДГС Своге. През 2023 година до момента са отдадени около 39 хил. куб.м. дървесина и
предстои да се отдадат още 25 хил. куб.м. За сравнение през 2021 година са отдадени над 84 хил. куб.м. дървесина, а през 2022 година – над 130 хил. куб.м.
Бързото усвояване на пострадалата дървесина е от изключителна важност, за да се предотврати развитието на корояди, които впоследствие да нападнат и увредят здравите гори.
Трудните терени, лоша инфраструктура, пазарът, правят усвояването на повредената дървесина икономически неизгодно, но с негативни последици, затова ГДС Своге търси начини за нейното по бързо усвояване.
Първоначалният оглед на по-малко от половината засегнати гори показва, че общият обем на падналите дървета е около 150 000 кубически метра. След пълната оценка на щетите този обем нарасна двойно на 300 хил кубически метра. Все още се откриват труднодостъпни и недостъпни площи с повреди. При много големите студове се получава обледяване на клонките и те увеличават обема си. След това, мокрият сняг падайки върху по-голям
обем, създава голям натиск и самите дървета не могат да издържат, в резултат на което се чупят и изкореняват. На някои места се налага описването на подотделите и заснемането им с дрон.

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати